Новини
Художнички, с награди от най-големия световен конкурс гостуваха на кмета на Дупница
30.10.2017

Децата от Арт ателие „Дон Кези“, които преди няколко дни получиха световно признание за таланта си гостуваха на кмета на Дупница, инж. Методи Чимев. Градоначалникът посрещна с цветя тяхната ръководителка Елена Марулевска. "За мен е чест и удоволствие да бъдете тук. Разбрах, че това е най-големият световен конкурс и самият факт, че благодарение на вас се чу отново за Дупница, няма как да не изкажа своята огромна благодарност за това от мое име, а и от името на всички наши съграждани", обърна се към Марулевска и 4-те призьорки Елена Кацарска, Йоанна Бицова, Даяна Христова и Катрин Младенова.

Младите художнички спечелиха най-високите отличния в Световния конкурс "Гледайки звездите Бъдещето на света" организиран от Фондация за мир и сътрудничество с UNOOSA службата на ООН за космическите въпроси. Трябва да се отбележи факта, че във всяка категория се излъчват само по 6 дипломанта и 1 първо място. Именно едно от първите места в конкуренцията на хиляди от цял свят спечели 10-годишната ученичка от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" Катрин Младенова. Тя получи таблет и чанта с подаръци от инж.Чимев. Дарове получиха и другите 3 момичета, които бяха финалистки и попаднаха сред 6-те в своите категории отново в конкуренция на хиляди творби. "Конкурсът е от 2000 година. Досега е имало български участия и единични успехи, но от едно ателие, от един град, в едно издание с 4 призьори не е имала България", обясни Марулевска. Тя подари на кмета снимка от официалното награждаване в ООН и обясни, че очакват наградите си да получат във Външно министерство на церемония. Общо 20 творби на дупнишки таланти са изпратени, но международното жури е избрало тези на 4-те.
Това не е първият успех на ателието. Талантливите деца са печелили различни национални и международни награди от Анбглия, Индия, Испания. От години част от децата са включвани в инициативата „Успелите деца на България“, на фондация „Димитър Бербатов“. В средата на ноември едно от тези талантливи момичета, Йоанна Бицова ще подреди първа самостоятелна изложба.